Plazovni bilten 28, sreda 26.1.2022 ob 11:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 28.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežne razmere se v zadnjih dveh dneh niso kaj dosti spremenile. Snežna odeja je po večini stabilna. Včeraj se je čez dan temperatura zraka nekoliko povišala, zato se je sneg predvsem na prisojnih legah površinsko ojužil ali zmehčal, ponoči pa pomrznil. Veter ni prenašal velikih količin snega. Grebeni so spihani in poledeneli. Nekaj rahlega in napihanega snega je še v osojnih legah visokogorja, predvsem v ozkih grapah in pod ostenji. Drugod je sneg trd in poledenel.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v visokogorju nad Tržičem jasno. Megla se bo zadrževala v sredogorju do višine približno 1200 metrov. Temperatura zraka na 1500 metrih bo čez dan okoli +2°C, ponoči pa okoli -3°C. Pihal bo šibak SZ veter. Na 2000 metrih bo temperatura zraka čez dan okoli -1°C, pihal bo SZ veter do 40 km/h. Jutri, v četrtek bo nekoliko topleje in veter v visokogorju se bo nekoliko umiril. Pooblačilo se bo.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo danes in jutri stabilna. Sonce na prisojnih legah bo površinsko vplival na star sneg. Preko dneva se bo nekoliko ojužil, ponoči pa pomrznil. Nastala bo skorja. Grebeni bodo ostali spihani in zelo poledeneli. Bodite skrajno previdni, da ne pride do zdrsa!!! Na osojnih legah se razmere ne bodo kaj dosti spremenile. Še so območja z rahlim in napihanim snegom. Na teh delih lahko z zelo veliko dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz.