Plazovni bilten 27, ponedeljek 24.1.2022 ob 6:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 26.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
V zadnjih dneh je močan severni veter prenašal sneg. Sneg je v manjših količinah odlagal v zavetrne lege, kjer ga je v veliki večini odpihnil. Grebeni so spihani in zelo poledeneli. Snežna odeja je na splošno dobro stabilna. Včeraj čez dan se je temperatura v sredogorju neoliko vzdignila. Veter in nekoliko povišana zračna vlaga sta površinsko omehčala sneg. Ponoči je nastala skorja.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah delno jasno z nekoliko povečano oblačnostjo popoldne. V sredogorju se lahko zadržuje megla. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -4°C, pihal bo šibak do zmeren severni veter. Na 2000 metrih bo temperatura zraka čez dan okoli -6°C, pihal bo severni veter do 40 km/h. Jutri, v torek se bo nekoliko ogrelo. Temperatura zraka v sredogorju bo okoli +1°C, v visokogorju pa okoli -1°C. Še bo pihal severni veter.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo tudi danes stabilna. Severni veter bo še prenašal manjše količine snega in jih odlagav v zavetrne lege na staro poledenelo ali trdo snežno površino. Nekaj snega bo odloženega tudi pod grebeni na južni strani, vendar bodo količine majhne, saj ga bo severni veter spihal. Grebeni in tudi nekatera pobočja so poledenela. Na teh delih je velika nevarnost ZDRSA, zato bodite skrajno previdni. Na osojnih pobočjih visokogorja so še območja z mehkim snegom.
Jutri, v torek bo temperatura zraka in zračna vlaga nekoliko višja. Čez dan se bo površina snežne odeje nekoliko zmehčala, ponoči pa pomrznila. Nastala bo skorja. V visokogorju bo še pihal severni veter, ki bo v manjših količinah prenašal sneg.
OPOZORILO:
Grebeni so spihani do trde in poledenele podlage. Na teh delih je velika nevarnost ZDRSA. Prosimo, bodite previdni in uporabljajte opremo primerno za take razmere!!! Tudi v sredogorju in po poteh v gozdovih so poti poledenele in deloma prekrite z listjem. Bodite previdni!!!