Plazovni bilten 26, petek 21.1.2022 ob 6:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 24.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič pod 2000 mnv je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici, nad 2000 metri je lokalno 2. stopnja po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja je na splošno dobro povezana in stabilizirana. V določenih grapah visokogorja ali podstenjih osojnih strani je lahko še nekaj napihanega snega. Grebeni so spihani in poledeneli. Sončno obsevanje je malo vplivalo na snežno odejo na prisojnih straneh. Na določenih pobočjih z nižjo nadmorsko višino se je snežna odeja na površini malo zmehčala, ponoči pa je pomrznila.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah delno jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -8°C, pihal bo šibak severni veter. Na 2000 metrih bo bolj hladno in vetrovno. Temperatura zraka čez dan okoli -13°C, pihal bo okrepljen severni veter do 40 km/h. Jutri v oboto bo nekoliko več oblačnosti. Veter se bo krepil. Nad 2000 metri bo pihal močan severnik do 80 km/h. Še bo hladno. Tudi v nedeljo bo oblačno. Še bo pihal severni veter.
Tendenca snežnih razmer
Stara snežna odeja bo tudi preko vikenda stabilna. Zunanje temperature že močno vplivajo na star sneg. Severni veter lahko še prenaša sneg in gradi klože. Sneg se bo v manjših količinah nabiral v ozkih grapah ali pod ostenji visokogorja. Na teh delih lahko z veliko dodatno obremenitvijo sporžite kložasti snežni plaz. Nekaj malega ga bo tudi na južnih pobočjih grebenov, vendar ga bo veter v veliki meri razpihal. Grebeni so spihani do trde ali poledenele podlage. BODITE PREVIDNI, DA NE PRIDE DO ZDRSA!!!