Plazovni bilten 25, sreda 19.1.2022 ob 5:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 21.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič pod 2000 mnv je 1. stopnje po pet-stopenjski evropski lestvici, nad 2000 metri je lokalno 2. stopnja po pet-stopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja se je v preteklih dneh še bolj stabilizirala. Nasplošno so plasti dobro povezane. Vrhovi in določena pobočja so spihana do trde, kopne ali poledenele podlage. Osojna pobočja so deloma trda, lokalno tudi poledenela. Še vedno so pobočja, kjer je sneg še vedno rahel. V ozkih grapah ali pod obstenji osojnih strani je lokalno še napihan sneg. Na teh mestih bi lahko z veliko dodatno obremenitvijo sprožili kložasti snežni plaz. Čez dan se je na prisojnih straneh sneg nekoliko zmehčal ali povpršinsko ojužil, ponoči pa pomrznil.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah jasno . Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 0°C, pihal bo zahodni veter do 15 km/h. Na 2000 metrih bo temperatura zraka čez dan okoli +1°C, pihal zahodni veter do 20 km/h. Jutri bo nekoliko več oblačnosti in bolj hladno. V visokogorju bo pihal severo-zahodni veter do 30 km/h. V petek bo še bolj hladno. Dopoldne lahko pričakujemo kakšno snežno ploho. Količine padavin bodo majhne.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo tudi v naslednjih dneh stabilna. Današnje sonce ne bo kaj dosti vplivalo na snežno odejo, razen površinsko na prisojnih straneh, kjer se bo čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Nad 2000 metri na osojnih straneh so lokalno še nanosi snega, predvsem v ozkih grapah in pod ostenji. Na teh delih je lokalno 2. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov. Grebeni bodo ostali trdi ali poledeneli, zato vas opozarjamo na nevarnost zdrsa. Jutri v četrtek bo hladneje in sonce ne bo kaj dosti vplival na snežno površino.