Plazovni bilten 22, sreda 12.1.2022 ob 11:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 14.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1300 mnv je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 1 .stopnja po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Veter, ki je piha v preteklih dneh je prenašal sneg in gradil zamete in klože. Veliko je napihanega snega pod severnimi ostenji in predvsem na južnih pobočjih, kjer se je naredila mehka kloža. Ker so bile temperature zraka nizke je sneg ostal suh, vendar že vpliva na temperaturo snega v snežni odeji. Snežna odeja se je zelo počasi preobražala in sprijemala. Grebeni so spihani do stare trde ali poledenele podlage. Tudi osojna pobočja so spihana nekje do kopne podlage.
Predviden razvoj vremena
Danes bo jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -5°C, pihal bo zmeren do okrepljen severni do severo-vzhodni veter do 50 km/h. Na 2000 metrih bo temperatura zraka čez dan okoli -7°C, pihal pa bo okreplen severo-zahodni veter do 60 km/h. Jutri bo jasno. Temperature bodo višje kot danes in veter se bo nekoliko umiril.
Tendenca snežnih razmer
Veter v visokogorju bo tudi danes in jutri prenašal sneg in gradil klože. Sneg bo odlagal na južna pobočje, pod ostenja ter v ozke grape. Tukaj lahko z dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz. Sneg bo zaradi nizkih temperatur in dokaj nizke zračne vlage danes in jutri ostal suh. Jutri popoldne bo temepratura zraka nekoliko višja in na prisojnih pobočjih se bo povšinsko sneg nekoliko ojužil. Na noči na petek bo nastala tanka skorja. Pričakujemo, da se bodo zaradi višjih temperatur zraka na dovolj strmih prisojnih pobočjih prožili manjši plazovi sprijetega snega. Tudi na osojnih legah se zaradi višje temperature zraka lahko sprožijo posamezni plazovi suhega nesprijetega snega ali osipi.
Razmere v visokogorju so ne glede na 2. stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov resne in zahrbtne. Bodite previdni.