Plazovni bilten 21, ponedeljek 10.1.2022 ob 6:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sreda, 13.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1800 mnv je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 2 .stopnja po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Nad 1800 metri, so še vedno območja z napihanim snegom. V visokogorju je včeraj in danes čez noč pihal okrepljen severni veter, ki je sneg prenašal in gradil nove klože. Sneg je nanašal na že obstoječe klože, ki jih je več v ozkih grapah. Določeni grebeni so spihani do kopne ali poledenele podlage. Tudi osojna pobočja so spihana nekje do kopne ali trde podlage. Snežna odeja se je začela preobražati in sesedati. Na dolečnih delih je že sorazmerno dobro povezana.
Pod približno 1800 metri je sneg, ki je padel prejšnji teden padel na ojuženo podlago. Na teh delih je dokaj dobro sprijet s staro snežno površino. Tukaj je nastala debelejša ledena plast. Pod to ledeno plastjo je sneg še vedno vlažen oziroma moker. Severni veter je tudi tukaj prenašal sneg in gradil nove klože in manjše zamete. Ker je bila temperatura zraka nizka je sneg suh. Snežna odeja se seseda in preobraža. Vpliv na preobrazbo ima tudi povečana zračna vlaga, ki bo tudi danes še dokaj visoka.
Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -4°C, pihal bo severni veter do 50 km/h. Na 2000 metrih bo temperatura zraka čez dan okoli -8°C, pihal pa bo okreplen do močan severni do severo-zahodni veter do 70 km/h. Zračna vlaga na 2000 metrih bo okoli 85%. Jutri bo jasno s podobnimi temperaturami zraka. Pihal bo še okrepljen severni do severo-zahodni veter.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju bo tudi danes in jutri pihal severni veter, ki bo še prenašal sneg in gradil nove klože in zamete. Veter bo odlagal sneg na že obstoječe klože. Na teh delih lahko že z dodatno obremenitvijo snežne odeje sprožite kložasti snežni plaz. Snežna odeja se bo zaradi nekoliko višje zračne vlage hitreje preobražala in sprijemala. Grebeni so trdi in poledeneli. Bodite previdni, sa je na teh delih nevarnost zdrsa. Tudi na območjih z nižjo nadmorsko višino bo veter gradil klože. Nasplošno je pod 1800 metri snežna odeja nekoliko bolj povezana oziroma sprijeta s staro snežno povšino, vendar so še vedno območja z napihanim snegom. Bodite previdni, predvsem na pobočjih z naklonino nad 30°, kjer lahko z dodatno večjo obremenitvojo snežne odeje sprožite kložasti snežni plaz. Razmere v visokogorju so še vedno zahtevne in zahrbtne, zato bodite previdni. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo le zelo počasi zmanjševala.