Plazovni bilten 20, petek 7.1.2022 ob 7:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 10.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici!
Snežne razmere
Nad 1800 metri je veliko napihanega snega, predvsem pod severnimi ostenji in pod južnimi pobočji grebenov, kamor je veter odlagal sneg. Na teh delih so nastale mehke klože. Nad to nadmorsko višino je sneg padel na poledenelo ali trdo podlago in je zelo slabo sprijet. Nastala je kritična plast. Zaradi nizkih temperatur se je v zavetrnih legah počasi sesedal. Tudi preobrazba je počasna.
Severni veter, ki je bil močnejši včeraj čez dan je še prenašal sneg in gradil nove plazovne probleme. Grebeni so spihani nekje do trde, poledenele ali kopne podlage. Sprožilo se je nekaj manjših spontanih kložastih plazov.
Tudi v sredogorju je veliko snežnih nanosov in zametov. Nastale so klože. Včeraj čez dan je bil sneg na nanižjih nadmorskih višinah nekoliko bolj površnisko vlažen zaradi visoke zračne vlage. Lokalno je nastala tanka skorja.
Predviden razvoj vremena
Danes dopoldne bo v tržiških gorah jasno in zelo hladno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -7°C, občasno bo pihal šibak veter, ki ne bo presegel 10 km/h. Na 2000 metrih bo temperatura zraka čez dan okoli -10°C, preko dneva pa bo pihal južni veter do 15 km/h. Jutri bo nekoliko več oblakov. Še bo mrzlo in veter se bo nekoliko okrepil in bo pihal iz severa. V nedeljo pa pričakujemo nekaj padavin.
Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere v visokogorju nad 1800 metri so še vedno zahtevne in nepredvidljive. Tudi v prihodnjih dneh se bo zaradi dokaj nizkih temperatur sneg počasi preobražal in sprijemal. Predvsem jutri, ko bo pihal nekoliko močnejši veter bo sneg še prenašal v zamete in gradil nove klože. Tukaj že z dodatno manjšo obremenitvijo snežne odeje lahko sprožite kložasti snežni plaz. Lokalno bo še vedno večja nevarnost proženja snežnih plazov.
Tudi na nižjih nadmorskih višinah je veliko napihanega snega. Predvsem morate biti previdni na vseh pobočjih z napihanim snegom in naklonino nad 35°. Tudi na teh delih je velika verjetnost, da boste z dodatno obremenitvojo sprožili kložasti snežni plaz. Za hojo v takih razmerah potrebujete dodatno znanje in veliko izkušenj! Nekatera pobočja pa so spihana do trde ali kopne podlage. Nizke temperature bodo vzdrajale tudi v sredogorju. Sneg se bo zelo počasi preobražal in sprijemal. Nevarnost proženja snežnih plazov bo zelo počasi upadala. Pod 1000 metri je snega manj, zato je tam nevarnost proženja snežnih plazov 1. stopnje.
Bodite previdni, trenutne plazovne razmere so zaradi vetra in nizkih temperatur zahtevne!