Plazovni bilten 19, četrtek 6.1.2022 ob 6:45 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 7.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1000 mnv je 3. stopnjo po petstopenjski evropski lestvici! Nad 1800 metri je lokalno 4. stopnje!
Snežne razmere
Včeraj čez dan in danes ponoči je na 1700 metrih padlo približno 50 cm suhega snega. Na začetku sneženja je bila stara snežna površina vlažna ali ojužena do približno 1800 metrov. Do te višine se je nov sneg nekoliko boljše sprijel s staro snežno površino. Sneženje je spremljal okrepljen severni veter, ki je sneg prenašal in gradil zamete, opasti in klože. Nastala so kar velika območja z napihanim snegom. Tu je snežna odeja zelo nestabilna. Drugod je veter lahko spihal sneg do kopnega. Nad približno 1900 metri je začelo snežiti že včeraj zjutraj. Glede na količino padavin po vremenskih modelih za vrh Stola in Begunjščico je lahko snega na 2000 metrih tudi 80 cm. Pred sneženjem je bila podlaga trda in ledena. Tukaj je ZELO SLABO sprijet s staro snežno površino in je nastala kritična plast! Tudi veter je gradil plazovne probleme! Veliko je napihanega, odloženega snega v grapah, pod severnimi ostenji in predvsem zaradi smeri vetra na južnih straneh vrhov. Grebeni so ponekod spihani do kopnega oz. do stare ledene površine.
Tekom sneženja se je sneg počasi tudi sesedal. Preobrazba snega pa je zaradi nizkih temperatur upočasnjena.
Predviden razvoj vremena
Danes dopoldne bo v tržiških gorah oblačno, popoldne pa se bo razjasnilo. Hladno bo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -6°C, pihal bo veter S do SV smri do 30 km/h. Na 2000 metrih bo temperatura zraka čez dan okoli -10°C, pihal pa bo severni veter do 40 km/h. Veter se bo pozno popoldne nekoliko umiril. Jutri bo jasno in zelo hladno.
Tendenca snežnih razmer
Sneg, ki je padal včeraj in danes ponoči je suh. V visokogorju, nad 1800 metri je snega veliko. Zaradi nizkih temperatur in postopoma nižje zračne vlage se bo zelo počasi preobražal in sesedal. Okrepljen severni veter, ki bo pihal še danes bo sneg še prenašal in gradil nove klože.Tukaj bo tudi v prihodnje snežna odeja zelo nestabilna in že z manjšo dodatno obremenitvijo lahko sprožimo kložasti snežni plaz. Teh območij je veliko, zato bodite skrajno previdni! Pričakujemo tudi spontano plazenje, zato se ne zadržujte na območjih, kjer so snežni plazovi pogosti.
Nižje, pod 1500 metrih je novega snega okoli 40 cm. Tudi tukaj je treba biti pazljiv, predvsem na pobočjih z naklonino nad 30°.
Nevarnost proženaj snežnih plazov bo danes nad 1800 metri 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nižje je 3. stopnje.
V naslednjih dneh vam odsvetujemo obisk gora, saj bodo razmere res zahtevne in nevarne!! Splošna nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič bo tudi v prihodnjih dneh ostala 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici!!!