Plazovni bilten 18, sreda 5.1.2022 ob 5:45 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v četrtek, 6.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo do današnjega poznega popoldneva narasla na 3. stopnjo po petstopenjski evropski lestvici!
Snežne razmere
Včeraj se je snežna odeja nekoliko ojužila do nadmorske višine približno 1500 metrov. Severna pobočja visokogorja so trda, na delih tudi poledenela. Včeraj je začel pihati močan JV veter, ki je s seboj prinesel več vlage in je močno vplivala na snežno površino. Sprožilo se je še nakaj talnih plazov na prisojnih pobočjih. Na nekaterih pobočjih s travnato podlago lahko še opazimo napoke v snegu. Na teh delih je snežna odeja zelo nestabilna.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah nad Tržičem oblačno. Dopoldne bo iz severa začel dotekati zelo hladen zrak. Meja sneženja se bo hitro nižala in popoldne dosegla Tržič. Pričakujemo, da bo danes čez dan in v noči na četrtek na 1500 metrih padlo do 40 cm novega snega. Temeratura zraka bo do okoli poldneva +2°C, popoldne pa okoli -3°C. Piha bo močan JZ veter, ki se bo popoldne obrnil in pihal iz severa. Nižje, na okoli 1000 metri bo snežnih padavin nekoliko manj, saj bo začelo snežiti kasneje. Temperatura zraka popoldne bo okoli -2°C, pihal pa bo severni veter. V noči na četrtek bodo padavine ponehale.
Tendenca snežnih razmer
Danes čez dan bo na okoli 1500 metrov padlo do 40 cm snega, višje bo snega še več! Nad 1500 metri bo sneg bo padel na trdo, poledenelo podlago in se bo zelo slabo sprijel s staro snežno površino. Sneženje bo spremljal okrepljen severni veter, ki bo sneg prenašal in gradil zamete, opasti in klože. Na teh delih boste lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo sprožili snežni plaz. Pričakujemo, da se bodo plazovi suhega nesprijetega snega prožili tudi spontano, predvsem iz najvišjih vrhov. Zaradi nizkih temperatur v prihodnjih dneh, se bo snežna odeja zelo počasi preobražala in sesedala. Med staro in novo snežno odejo bo nastala kritična plast. Prav tako bo probleme gradil okrepljen veter, ki bo še poslabšal stabilnost snežne odeje. Pod 1500 metri bo ob začetku sneženja sneg padel na ojužen sneg. Tukaj se bo nekoliko bolj sprijel s staro snežno podlago. Lokalno, nad 1800 metri bo nevarnost proženja snežnih plazov lahko 4. stopnje, zaradi večje količine novo zapadlega snega, vetra in kritične plasti, ki bo nastala med staro in novo snežno odejo.
V naslednjih dneh vam odsvetujemo obisk gora, saj bodo razmere res zahtevne in nevarne!! Nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1000 metri bo tudi jutri ostala 3. stopnje!!