Plazovni bilten 17, ponedeljek 3.1.2022 ob 7:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 5.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Lokalno nad 1800 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja je na splošno dobro povezana in stabilna. Sneg se je na prisojnih legah zaradi sončnega obsevanja topil. Marsikje se je stopil do kopnega. Na teh delih so se spontano prožili posamezni talni plazovi. Ponoči je sneža odeja postala bolj trda in stabilna. Zaradi nizke zračne vlage na osojnih legah, je že v sredogorju snežna površina trda in poledenela in je tudi čez dan taka ostala.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah delno jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +5°C, dopoldne bo pihal šibak severni veter, popoldne pa šibak južni veter. Na 2000 metrih bo okoli +3°C, pihal pa bo veter zahodne smeri do 15 km/h. Jutri bo več oblačnosti. Temperatura zraka se bodo spustila in veter se bo krepil. V sredo pa pričakujemo nove padavine.
Tendenca snežnih razmer
Osojne lege:
Na osojnih legah je snežna odeja po večini stabilna. Na določenih območjih (ozke grape, sedeli) se še zadržuje napihan sneg. Na teh delih lahko z veliko dodatno obremenitvijo še sprožimo kložasti snežni plaz, zato je lokalno na teh delih 2. stopnja proženja snežnih plazov. Drugod bo snežna površina ostala trda in pomrznjena.
Tu bodite pozorni, saj je velika verjetnost zdrsa. Uporabljajte opremo razmeram primerno.
Prisojne lege:
Današnje sončne obsevanje in nekoliko nižje temperature ne bo prav dosti vplivalo na prisojna pobočja oziroma na snežno odejo, vendar morate bi ti vseeno previdni, saj je zaradi vidnih napok snežna odeja lokalno zelo nestabilna. Vseeno se izogibajte hoji pod temi pobočji, saj bo zračna vlaga tekom današnjega dopoldneva nekoliko narasla, posledno pa se še lahko sproži talni snežni plaz.

Tudi pri 1. stopnji nevarnosti proženaj snežnih plazov so možni plazovi. Plazove načeloma lahko sprožimo na dovolj veliki naklonini (>40°) in z veliko ali večjo dodatno obremenitvijo.
Iz torka na sredo ponoči pričakujemo padavine in močnejši veter. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo povečala.