Plazovni bilten 16, petek 31.12.2021 ob 10:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 3.1.2022.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1200 metri je 2. stopnje, pod 1200 metri je 1. stopnje.
Snežne razmere
Čez dan se je v preteklih dveh dnah snežna odeja ojužila in zmehčala, predvsem na prisojnih pobočjih. Iz določenih strmih travnatih pobočij so se sprožili talni ali zdrsni plazovi. Na osojnih legah visokogorja je sneg povečini ostal suh. V ozkih grapah je še vedno kar nekaj napihanega snega. Tukaj so se naredile klože.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah jasno in zelo toplo za ta letni čas. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +11°C, pihal bo šibak veter SZ smeri. Na 2000 metrih bo okoli 10°C, pihal pa bo veter SZ smeri do 20 km/h. Tudi jutri bo toplo z nekoliko povečano oblačnostjo. Višina ničte izoterme bo kar na okoli 3400 mnv. V nedeljo bo jasno z nekoliko nižjimi temperaturami, a še vedno bo zelo toplo.
Tendenca snežnih razmer
Prisojna pobočja:
Zaradi močnega sončnega obsevanja bo snežna odeja na prisojnih pobočjih ojužena. Gostota snega se bo povečala, kar bo močno vplivalo na stabilnost snežne odeje. Veliko je vidnih napok na pobočjih z travnato podlago. Pričakujemo, da se bodo spontano prožili talni plazovi, predvem na mestih kej je podlaga travnata ali listnata. Hoja pod temi pobočji bo nevarna. Servisa cesta do Doma na Zelenici je zaprta od nekdanje srednje postaje do Doma na Zelenici v CELOTI, zaradi zelo nestabilne snežne odeje in napok nad cesto v zgornjem delu poti.
Osojne lege:
V visokogorju bo sneg povšinsko nekoliko bolj vlažen, ne pa ojužen. Vlaga bo zaradi nizke relativne zračne vlage počasi prodirala v snežno odejo. Ponoči se bo snežna odeja nekoliko bolj utrdila. Na določenih mestih se bo naredila tudi skorja.