Plazovni bilten 15, sreda 29.12.2021 ob 9:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v petek, 31.12.2021.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1600 metri je 2. stopnje, pod 1600 metri je 1. stopnje.
Snežne razmere
V sredogorju se je snežna odeja čez dan ujužila, ponoči pa pomrznila. Čez dan se je tudi sesedala in talila, bolj izrazito na prisojnih legah. Danes ponoči je v visokogorju padlo nekaj centimetrov snega. Veter ga je prenašal in gradil klože. Predvsem je veter sneg odložil v grape in zavetrne lege. Na osojnih legah bo nad 1800 metri danes sneg ostal suh.
Na prisojnih legah, predvsem kadar so bile obsijane s soncem so se spontano prožili talni ali zdrsni plazovi. Nastalo je nekaj novih napok.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah delno jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +4°C, pihal šibak veter SZ smeri. Na 2000 metrih bo okoli 0°C, pihal pa bo veter SZ smeri do 30 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Zaradi visokih temperatur se bo čez dan na prisojnih legah sneg sesedal in talil. Danes in jutri pričakujemo, da se bodo spontano prožili talni plazovi na prisojnih pobočjih. Hoja pod temi pobočji bo nevarna.
Na osojnih legah v visokogorju nad 1600 metri bo sneg ostal suh. V zavetrnih legah in grapah so nastale klože. Na teh delih lahko z dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz. Jutri ob toplejšem vremenu bo tudi na osojah sneg nekoliko bolj vlažen, ne bo pa ojužen.
Zvečer bo sneg pomrznil in nastala bo skorja.