Plazovni bilten 14, ponedeljek 27.12.2021 ob 8:00 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 29.12.2021.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1700 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, pod 1700 metri je 1. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se je na vseh pobočjih ne glede na lego čez dan ojužila, ponoči pa je pomrznila. Nastala je skorja, ki je lokalno debelejša. Snežna odeja se je sesedala in tudi talila. Grebeni visokogorja so ponekod spihani do trde ali poledenele podlage. Iz prisojnih pobočij so se spontano prožili talni palzovi, predvsem tam kjer je podlaga travnata ali listnata.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiškem visokogorju megleno. Megla bo segala do najvišjih vrhov, občasno pa skozi lahko posije tudi sonce. Temperatura na 2000 metrih bo okoli -3°C, pihal bo JZ veter do 20 km/h. Na 1500 metrih bo čez dan okoli -2°C, pihal pa bo veter iz J do JZ smeri do 10 km/h. Jutri bo oblačno. Nekoliko topleje bo. Dopoldne bo v sredogorju megla. Tudi v visokogorju ni izključena.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še nekoliko sesedla v sredogorju, kjer bodo nekoliko višje temperature. Čez dan se bo ojužila, ponoči pomrznila. Višje, v visokogorju bo sneg tudi čez dan ostal pomrznjen. Določeni grebeni so poledeneli. Bodite pazljivi in uporabljajte opremo, ki je namenjena za take razmere. Določena južna oz. prisojna pobočja so še vedno nestabilna. Veliko je napok, predvsem tam, kjer je podlaga travnata. Ne zadržujte se pod temi pobočji, ker je še vedno mogoče , da se sproži talni plaz ob dodatni obremenitvi.