Plazovni bilten 13, sobota 25.12.2021 ob 6:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 27.12.2021.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Osojne lege:
V preteklih dneh do včeraj zjutraj je bila snežna odeja suha, predvsem v visokogorju in v grapah kjer je bil še vedno suh sneg. Veter, predvsem včerajšni zahodnik je sneg prenašal in ga odlagal v ozke grape, kjer so se dodatno naredile šibke plasti. Čez včerajšnji dan je temperatura in vlaga v visokogorju hitro rasla. Snežna odeja je postala bolj vlažna, posledično so se čez dan na osojnih legah prožili manjši snežni plazovi suhega nesprijetega snega. Plazovi so bili zaznani v severnem ostenju Begunjse vrtače v Begunjščici.
Na prisojnih legah je veliko napok, predvsem tam kjer je podlaga travnata ali pokrita z listjem. Visoka vlaga je močno vplivala na nestabilno snežno površino. Pri tleh je bila temperatura snega še v četrtek okoli -0,4°C in se je v petek še nekoliko povišala. Napoke so se včeraj čez dan nekoliko povečale, kar pove, da je snežna odeja ZELO NESTABILNA.
Grebeni so spihani do trde iziroma kopne podlage. Tudi nekatera pobočja so spihana do kopne podlage.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiškem visokogorju oblačno. Višina ničte izoterme bo na okoli 2000 metrih. Na 2000 metrih bo pihal zahodni veter do 30 km/h, s sunki do 50 km/h. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 2°C, pihal bo veter iz Z do JZ smeri do 20 km/h. Jutri bo oblačno. V popoldanskem času se bodo pojavljale padavine.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo zaradi visoke zračne vlage in temperatur vlažna. Predvsem bodo nevarna prisojna pobočja, kjer pričakujemo, da se bodo iz posameznih pobočij prožili talni plazovi. Tudi na osojah je treba biti pazljiv. Jutri v popodlanskem času pričakujemo nekaj padavin, kar pa ne bo močno vplivalo na snežno odejo. Nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo tudi jutri in v ponedeljek ostala 2. stopnje.