Plazovni bilten 12, sreda 22.12.2021 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v soboto, 25.12.2021.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1800 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja je po večini dobro predelana. Na nekaterih delih visokogorja je sneg še vedno rahel, lokalno se je naredila trda kloža. Določeni grebeni in pobočja so spihana do trde, nekje do kopne podlage. Snežna površina je ledena ali skorjasta.
Predviden razvoj vremena
V tržiških gorah bo danes delno jasno. V sredogorju se bo zadrževala megla. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -7°C, pihal bo šibak severni veter. Na 2000 metrih bo okoli -9°C, pihal pa bo veter severnih do severo-zahodnih smeri do 20 km/h. Jutri bo nekoliko več oblačnosti.
Tendenca snežnih razmer
Plasti v snežni odeji so večinoma dobro povezane. Suh sneg je še vedno v visokogorju, predvsem v grapah. Na teh delih so se naredile šibke plasti. Proženje snežnih plazov je mogoče le z veliko dodatno obremenitvijo, predvsem na strmih pobočjih in grapah. Grebeni in določena območja so poledenela, zato bodite previdni. Od petka naprej pa se bo nevarnost proženja snežnih plazov POVEČALA.