Plazovni bilten 11, ponedeljek 20.12.2021 ob 8:30 uri za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni bilten bomo izdali v sredo, 22.12.2021.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1600 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjjih dneh so spremembe temperature močno vplivale na snežno odejo. Snežna odeja se je še nekoliko sesedla in preobražala. Včeraj, v nedeljo se je iz prisojnih pobočij sprožilo veliko srednjih do velikih plazov. Na osojnih legah se je sneg še bolj preobrazil in sprijel. Na delih, predvsem v ozkih grapah je sneg še mehak. Določena pobočja so spihana do trde ali kopne podlage.
Predviden razvoj vremena
Preko noči se je ohladilo. Danes bo v tržiških gorah jasno. Temperatura zraka na 2000 metrih bo okoli -6°C, pihal bo veter severnih smeri do 40 km/h. Na 1500 metrih bo čez dan okoli -4°C, pihal pa bo šibak severni do severo-vzhodni veter. V torek bo delno jasno. Zapihal bo šibak jugozahodni veter, v visokogorju pa okrepljen zahodnik. Nekoliko bolj se bo ohladilo. V sredo bo delno jasno.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še nekoliko sesedla in sprijela. V visokogorju v grapah, bo na delih sneg ostal suh in lahko so nasltale šibke palsti. Na teh delih bodite bolj pozorni. Tudi danes in jutri so še možni talni plazovi v sredogorju, saj je na travnati ali listnati podlagi ogromno napok. Čez noč so se temperature v visokogorju spustile pod ledišče in pihal je severni veter. Nastala je skorja, ki na delih drži človeško težo, drugod ne. Nektera območja so in bodo poledenela zato je nevarnost zdrsa. Uporabljajmo opremo, ki je primerna za take razmere. Snežna odeja je nasplošno stabilna. Predvsem v popoldnaskem času bodimo previdni na prisojnih pobočjih, ker je sončno obsevanje močnejše. Izogibajmo se prečkanju in hoji pod temi pobočji.