Plazovni bilten 10, petek 17.12.2021 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič

Lokalni plazovni bilten je bil posodobljen danes, 19.12.2021 ob 10. uri. Naslednji lokalni bilten bomo izdali v ponedeljek, 20.12.2021.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1200 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje. V nedeljo, 19.12.2021 bo zaradi sončnega obsevanja prisojnih pobočij 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov!!!
Snežne razmere
Pozitivne temperature so v zadnjih dneh pripomogle k hitrejšemu sesedanju in preobrazbi snežne odeje. Nekoliko počasnejša preobrazba je bila na osojnih legah, predvsem v grapah in kotanjah visokogorja. Na teh delih je sneg še vedno suh. V sredogorju je čez dan sonce in pozitivne temperature ojužil sneg, zvečer pa je snežna povšina pomrznila. Naredila se je skorja, ki je na delih držala človeško težo, drugod pa se je predirala. Na prisojnih pobočjih so se prožili srednji do veliki talni plazovi. Grebeni in določena pobočja so deloma spihana do trde ali kopne podlage.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških gorah jasno. Na 1500 metrih bo okoli +2°C, pihal bo zmeren severni veter do 30 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -1°C, veter bo pihal iz severa do 50 km/h. Jutri bo jasno. Temperature bodo podobne današnjim. V nedeljo bo jasno, ogrelo se bo.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo v naslednjih dneh preobražal in sesedal. Sesedanje bo bolj izrazito na prisojnih legah sredogorja. Na splošno je snežna odeja dobro povezana. Drugače je na delih v osojnih legah, kjer bo še vedno sneg ostal suh, predvsem v grapah in kotanjah visokogorja. Na teh delih lahko z večjo dodatno obremenitvijo še sprožimo kložasti snežni plaz. Predvsem v nedeljo, 19.12.2021 bo sončno obsevanje ponovno vplivalo na prisojne lege. Na pobočjih s travnato podlago ali pokrito z listjem se bodo še prožili talni plazovi. Izogibajmo se hoji pod temi pobočji!!! Popoldne bo sneg pomrznil. Uporabljajte opremo, ki je primerna za hojo v takih razmerah!!!